co lubimy jeść

Różności, które trudno zaklasyfikować

Moderatorzy: Meri, Kocurowa

Awatar użytkownika
maja
Posty: 3812
Rejestracja: ndz lut 18, 2007 7:23 am
Lokalizacja: gdynia

Post autor: maja » ndz maja 06, 2007 12:04 pm

ja np. kiedys tez robiłam taka podobną z feta ,fety dawałam tak zeby kolorystycznie było po równo

Awatar użytkownika
maja
Posty: 3812
Rejestracja: ndz lut 18, 2007 7:23 am
Lokalizacja: gdynia

Post autor: maja » ndz maja 06, 2007 13:53 pm

http://www.przyherbacie.pl/
dla fanów herbaty znalazłam cos takiego

Awatar użytkownika
maja
Posty: 3812
Rejestracja: ndz lut 18, 2007 7:23 am
Lokalizacja: gdynia

Post autor: maja » pn maja 07, 2007 12:15 pm

mój ulubiony Porkolt..

-wołowina..ok 500d.
-2 cebule
-papryka czerwona,żółta
-sól pieprz
-puszka pomodorów
-slodka papryka w proszku ,ostra tez ..
-olej..natka ew.

cebulke siekamy,podsmażamy ...dodajemy pokrojone mięsko aż sie zrumieni..
wrzucamy papryki,dalej smażymy mieszając
dodajemy pomiodory z puszki z sosem ,2 szkl.wody ..
dusimy aż mięso zmięknie
doprawiamy do smaku solą ,pieprzem .paprykami w proszku ..mozemy dodac natkę ..


ogólnie lubie wszystko co z pomidorkami

Awatar użytkownika
maja
Posty: 3812
Rejestracja: ndz lut 18, 2007 7:23 am
Lokalizacja: gdynia

Post autor: maja » pn maja 07, 2007 12:21 pm

z poradnika domowego

Sałatka Szopska

-2 duze strąki papryki
-4 pomidory
-cebula
-2 ogórki
-10 dkg feta
-olej sałatkowy
-pieprz sól

oczywiście wszystko pokroic ,polac 2-3 lyż. oleju..doprawic ..

Awatar użytkownika
maja
Posty: 3812
Rejestracja: ndz lut 18, 2007 7:23 am
Lokalizacja: gdynia

Post autor: maja » pn maja 07, 2007 12:25 pm

a jak ktoś lubi seler

Sałatka
-3 jabłka kwaskowe
-seler korzeniowy
-10 wyłuskanych orzechów włoskich
-2 łyż .soku cytryny
-pół szkl. majonezu
-cukier,pieprz,sól

jabłka pokroic w kostkę,polać sokiem z cytryny..
seler obrać ,zblanszować ,pokroić w słupki skropić resztą soku cytrynowego..
orzechy grubo posiekać .
składniki wymieszać z majonezem ,doprawic do smaku..
podawać jako samodzielna przekąskę

silvena
Posty: 51
Rejestracja: pn wrz 11, 2006 11:01 am
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Post autor: silvena » pn maja 07, 2007 13:20 pm

kilka moich sałatek

Sałatka z pomidorów

1kg.pomidorów
puszka zielonego groszku
dwa pęczki szczypiorku
majonez
sól,cukier,pieprz

Pomidory pokroić w kostkę, dać na sitko by sok troszkę odsączyć, dać do miski,dorzucić puszkę zielonego groszku i dwa drobno pokrojone pęczki szczypiorku.
Dodać majonez i przyprawy. Najlepiej smakuje świeża ,krótko po przyrządzeniu.

Sałatka z orzechami i tunczykiem.

20 dkg. włoskich orzechów
puszka tuńczyka z zalewie własnej
puszka ananasa
40 dkg. żółtego sera typu gouda
majonez
sól,pieprz

Orzechy drobno posiekać, dodać tuńczyka, pokrojone w kostkę ananasy,oraz ser starty na grubych oczkach. Dodać majonez i przyprawy. Bez cukru bo ananas jest słodki.


Sałatka z kurczakiem.

2 podwójne piersi z kurczaka
puszka ananasa
2 pory sałatkowe
puszka kukurydzy
majonez
sól,pieprz,cukier

Piersi pokroić w drobną kostke, odrobine posypać wegetą i usmażyć na patelni na złoty kolor.
Już zimne wrzucić do miski, dodać pokrojone drobno w wiórka pory, ananasa w kostkę i kukurydzę. Dodac majonez i przyprawy.Schłodzić.

Sałatka "ojcowska"

40 dkg. zółtego sera typu Gouda
2 świeże ogórki
2/3 kiszone ogórki
plaster(tak na 1 centymetr) szerokiej szynki
puszka kukurydzy
2 pory sałatkowe
majonez
pieprz, sól, cukier

Ser zetrzeć na grubych oczkach, dodac pokrojoną w kostkę szynkę, pokrojone w kostkę ogórki, kukurydze, pory w wiórka, majonez, i przyprawy. Uważać z solą bo szynka bywa słona. Również chwilkę schłodzić.

Sałatka z kiełkami.


puszka kiełków sojowych
5 jajek
kukurydza
majonez
sól,pieprz,cukier

Ugotować na twardo jajka, pokroić w kostkę ,dodac osączone kiełki i kukurydze, majonez i przyprawy.



Może któraś z Was skorzysta z przepisów. :D

Smacznego:)

Awatar użytkownika
maja
Posty: 3812
Rejestracja: ndz lut 18, 2007 7:23 am
Lokalizacja: gdynia

Post autor: maja » pn maja 07, 2007 15:14 pm

te dwie z samego dołu :happy3: obowiązkowo w tym tygodniu ...mniam

Awatar użytkownika
rudykrolik
Posty: 1251
Rejestracja: pn cze 05, 2006 11:08 am
Lokalizacja: Kraków

Post autor: rudykrolik » pt maja 25, 2007 18:47 pm

To ja też sprzedam mały patencik na majówkowy poczęstunek :D
Tarta Bakewell + drink z zielonej herbaty

Trata Bakewell

ciasto:
- 2 szklanki mąki (przesianej)
- 1 szklanka cukru (mozna dodac cukier waniliowy)
- 2 żółtka
- 250 g margaryny lub masła osełkowego (zależnie jak jesteście "oszczędne")
- kawaśna śmietana (tyle, by udało się zarobic głatkie ciasto)
krem:
- 350 g łuskanych migdałów
- 300 g masła (tu już nie można zaoszczędzić margaryną - będzie czuć)
- 300 g cukru pudru
- 3 jajak
- dżem ruskawkowy (gęsty i dobrej jakości)

Makę wymieszaj z cukrem, dodaj żółtka i margarynę (najłatwiej zetrzeć na tarce do warzyw zmrożoną na kość kostkę margaryny). Dodaj odrobinę kwaśnej śmietany. Nie za dużo, bo ciasto będzie zbyt wyrośnięte. Tyle by udało się je ładnie wyrobić.
I tutaj mój własny patent na ciasto kruche. OD RAZU WYŁÓŻ CIASTO NA WYSMAROWANĄ BLASZKĘ I DOPIERO WTEDY WŁÓŻ CAŁOŚĆ DO LODÓWKI (min. 1 godzina). Dzięki temu ciasto przed włożeniem do piekarnika będzie naprawdę zimne, bo nie ogrzeje się powtórnie od dłoni w trakcie rozprowadzania go na blaszce. No i jest dużo łatwiej rozprowadzić ciasto zanim będzie do końca schłodzone.
Zime ciasto wstaw do piekarnika na temp. 180 'C i piecz około 15-20 minut, aż się leciutko zarumieni.
Z masła i cukru pudru ubij gładką masę, dodaj pokrojone drobno migdały. Ubij całe jaja, dodaj do masy. Podpieczony spód posmaruj dżemem. Na to wyłóż krem migdałowy. Całość posyp płatkami migdałowymi i cukrem kryształem. Piecz jeszcze około 40 minut.

Tarta jest cudowna, gdy podać ją z ćwiartkami świerzych truskawek i lodami waniliowymi :D



Drink z zielonej herbaty

- zielona herbata
- sok z cytrusów (limonek, grejfrutów lub pomarańczy - do wyboru, co kto lubi)
- 2 limonki
- lód w kostkach

Zaparz mocną zieloną herbatę. Poczekaj aż wystygnie i wymieszaj ją w proporcjach 1 : 1 z sokiem z cytrusów. Dodaj pokrojoną w plasterki limonkę i lód w kostkach. Przystrój listkami mięty lub melisy (melisa według mnie lepiej do tego pasuje).

W wersji "dorosłej" zdażało mi się podawać ten napój wymieszany z lekkim białym winem lub.... mocno zmrożoną wódką. Polecam :D
szympansica Koko: "Mój kot dobry"
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
maja
Posty: 3812
Rejestracja: ndz lut 18, 2007 7:23 am
Lokalizacja: gdynia

Post autor: maja » sob cze 02, 2007 15:24 pm

dopiero znalazłam ten przepis ..mniam..brzmi niezle

a własnie zjadłam kg. truskawek
bez niczego ,troche cukru i :P
Obrazek Obrazek

Misia123
Posty: 33
Rejestracja: pn gru 03, 2018 13:01 pm

Re: co lubimy jeść

Post autor: Misia123 » śr mar 20, 2019 22:53 pm

a ja bym się nie bawiła w przygotowywanie jedzenia, może zaproś znajomych do https://www.oranzeria-restauracja.pl/ mają tak konkurencyjne ceny ze nie warto stać przy garach, a przy tym jest smacznie i zdrowo. Ja już 2 razu robiłam u nich imprezę i zawsze zadowolona wychodziłam. Także polecamCi tą restaurację.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jeden worek”